Locka och leda

Syfte: Lära in nya beteenden/moment När vi lär in nya beteenden är det bra att lära in dem genom att locka och leda. Det gör vi genom att till exempel föra vår godishand i en rörelse som gör att hunden utför det önskade beteendet.

Kunna gå ifrån distraktion

Syfte: Skapa ett värde för att kunna gå ifrån distraktioner Kasta ut en godisbit mot en distraktion beröm och börja gå åt andra hållet så fort hunden vänder eller tittar tillbaka till dig. Så fort hunden kommer ikapp dig belönar du hunden fyra gånger bort från distraktionen. Genom detta bygger vi ett mönster och ett […]

Vad är proprioception?

Om du tränar alla olika delar samtidigt är 5-10 min träning två gånger i veckan lagom. Om du delar upp och kör mindre och kortare pass kan du träna ungefär varannan dag. Titta alltid på hundens ork och ge den fler vilodagar om det behövs. Allt eftersom kan du öka upp de olika övningarna lite, […]

A till B

Syfte: Att kunna vända snabbt med hunden om något oväntat dyker upp Många gånger reagerar hunden negativt om vi ser något som vi blir vaksamma över och spänner kopplet.Övningen bygger upp en positiv känsla kring att kopplet spänns samt får hunden att koppla ihop hastiga vändningar med en positiv utgång. Steg 1Spänn upp kopplet och […]

Sätta signal på beteenden

Syfte: Sätta verbal signal på beteenden/moment När hunden utför beteendet snabbt och relativt felfritt kan vi sätta på en signal (verbal eller handtecken) genom att säga/visa precis innan hunden utför beteendet. Då kan vi successivt minska locka-leda-rörelsen i samband med att vi ger signalen och till slut få ett beteende som kommer på vår signal. […]

Följa hand

Syfte: Få hunden att vilja vara nära och ha fokus på vår hand Utrusta dig med flera godisbitar i handen och rör handen lite fram och tillbaka så att hunden börjar hålla koll och följa handen med blicken. Med jämna mellanrum droppar du ner en godisbit till hunden så att hunden är medveten om att […]

DUB

Syfte: Att skapa en optimistisk & lugn inställning till det som sker runt om oss Det här bygger på motbetingning och vi vill att hunden ska bli mer optimistisk och förvänta sig att det som sker runt om har en (för hunden) positiv utgång. Välj en specifik signal för att använda till motbetingning.I detta skede […]

Välja dig framför distraktion

Syfte: Skapa ett värde på att släppa distraktioner och komma in till er Kasta ut en godisbit mot en distraktion, beröm och ge sedan hunden flera godisbitar inne vid dig så fort hunden vänder eller tittar tillbaka till dig. Värdet ska alltså vara större att komma frivilligt in till dig än att springa vidare till […]

Filtträning

Syfte: Skapa en värdefull plats/zon som kan användas för att komma ner i varv Locka hunden till filten (eller platsen) och belöna med lugn leverans av godis. Försök leverera godisbitarna i lugnt tempo nere på filten. Önskvärt är att hunden sitter eller ligger, men be inte om det utan det brukar komma av sig självt […]

Frisignal

Syfte: Lära hunden att stanna upp en sekund och hejda sig lite istället för att gå direkt på stimuli Välj ut en signal som betyder tillåtelse för hunden att få interagera med störningen, till exempel ”varsågod”, ”fri”, ”ta den” eller annan valfri signal. Steg 1Detta är grunden och du bör arbeta med den tills hunden […]

Allmänt

Hela familjen är alltid välkommen att vara med på våra kurser.

Hos oss använder vi oss av belöningsbaserad träning och detta innebär att du inte kommer uppleva varken ryck i koppel, hårda ord eller vattensprutor.

Vi jobbar med hunden, inte mot den, och fokuserar på träning som bygger relation och glädje för både dig och din hund.

På våra kurser är alla hundar och hundägare välkomna och vi individanpassar alltid våra kurser för att ge dig och din hund bästa möjligheterna för inlärning. Har din hund det lite jobbigt med andra hundar? Då har vi siktbarriärer som kan hjälpa dig och din hund att kunna fokusera på träningen trots andra hundar närvarande.

Hör gärna av dig innan anmälan eller kursstart om du eller din hund har några speciella behov så att vi kan planera och anpassa kursen utifrån dessa.

Löptikar är välkomna att delta. Meddela oss om din tik löper/börjar löpa så vi kan planera utifrån det. Ta alltid med tikskydd om din hund löper då detta kan behövas beroende på vart och vad vi tränar.

Ansvar och försäkring

Strikt hundägaransvar gäller enligt lagen om tillsyn över hundar och katter (lag 2007:1150) vilket innebär att du alltid är ansvarig för din hund även när du är på kurs.

Se gärna över både din hundförsäkring och hemförsäkring så att de täcker skador om något olyckligt skulle ske.

I hemförsäkringen kan du ha ett ansvarsskydd som hjälper till med ersättning för både sak- och personskador som orsakas av din hund. Vi kan som instruktörer ej göras betalningsskyldiga för skada på din hund, din person, eller skada som din hund orsakar.

För att delta på kurs ska din hund vara frisk och fri från smittsamma sjukdomar. Din hund ska även vid kursdeltagande ha vaccinationer enligt gällande lagar och regler.

Alla hundar i Sverige ska vara märkta och registrerade i jordbruksverkets centrala hundregister. Du som hundägare ansvarar för att hunden är registrerad i hundregistret.

Låt inte hundarna gå fram till varandra under kurstid om inte alla är överens om det. Det kan störa de övriga på kursen och alla vill inte hälsa på andra. Alla ska ha möjlighet till en trygg kursmiljö.

Att ta med till kurser och träningar

 • Gott hundgodis i små bitar. När du tror att du har lagt i tillräckligt med godis lägger du till en näve till, det går alltid åt mer än du tror!
 • Belöningsleksak(er).
 • Vatten och vattenskål.
 • En filt eller bädd som hunden tycker om att ligga på (om du har)
 • Sele eller fast halsband och koppel (ej flexikoppel). Vi tillåter inte stryphalsband hos oss, men halvstryp är okej om det är så pass stort att det inte stryper åt.
 • Kläder efter väder. De flesta av våra kurser hålls utomhus.

Väl på plats

Våra kurser och träningar hålls på en privat gård och därför behöver du följa nedanstående riktlinjer när du kommer till oss:

 • Rastning sker endast längs med utmarkerad rastningsslinga.
 • Plocka upp efter din hund och släng bajspåsen i soptunna vid rastningsslingans början. Där finns även bajspåsar att ta om du har glömt egna.
 • Håll hunden kopplad och låt den inte gå fram till andra hundar eller till boningshuset/trädgården.
 • Se till att din hund inte skvätter eller markerar på andra ställen än rastningsslingan. Vet du med dig att din hund gärna markerar önskar vi att du har kisskydd på denne (detta gäller såklart inte valpar som inte hunnit bli rumsrena).
 • Löptikar är varmt välkomna att delta, men behöver ha tikskydd på sig när den vistas inomhus i kurslokalen.

Specifikt för kurs

Försök att vara på plats åtminstone tio minuter före kursstart så att du hinner rasta hunden ordentligt och ni hinner komma in i kursmiljön i lugn och ro.

Varje kursdeltagare får en egen liten plats att vara på när vi har genomgångar och mellan träningsmomenten. När du har rastat din hund är ni välkomna att välja en plats och slå er ner på. Se till att ha något gott för hunden att tugga/slicka på så den inte blir berörd om någon kommer och säg till oss om du vill ha en extra skärmvägg att ställa för.

Om du kommer sent:
Rasta hunden i lugn och ro, sätt tillbaka den i bilen och kom sedan till kursplatsen utan hund och stäm av så att det är fritt fram för dig att ta dit hunden (detta är för att inte störa andra hundar under pågående träning).

Kursanmälan

Anmälan till våra kurser görs via hemsidan (om inte annat anges) och betalas direkt på hemsidan med swish eller med kortlänk från vårt kassasystem Zettle by PayPal (denna information mailas ut manuellt).

Observera att din anmälan är bindande. Vi följer konsumentköplagen och vår kursverksamhet är undantagen ångerrätten med hänvisning till Konsumentköplagen: Undantag från ångerrätten 11 § 2 kap. punkt 12.

Du kan avboka din kursplats kostnadsfritt i upp till 14 dagar från att du anmält dig.

Om du avbokar senast 15-20 dagar före kursstart återbetalar vi halva kursavgiften.

Vid avbokningar närmare inpå kursstarten återbetalas inte kursavgiften.

För kursanmälningar som sker mindre än 14 dagar innan kursstart gäller ej ångerrätten.

Observera att om du ångrar dig och inte har betalat kommer du faktureras enligt ovanstående villkor.